Vánoční cukroví

15. prosince 2006 v 11:45 |  recepty
Tady je pár receptů na některé moje oblíbené druhy vánočního cukroví:

Vanilkové rohlíčky
15 dkg hladké mouky
2 dkg cukru
10 dkg másla
5 dkg mandlí nebo oříšků (já je dělám z vlašských ořechů)
1 žloutek
vanilkový a moučkový cukr na obalování
Z výše uvedených ingrediencí (kromě cukru na obalování) vypracujeme těsto a necháme uležet v chladničce. Pak tvarujeme rohlíčky a na plechu vyloženém pečícím papírem upečeme v mírně vyhřáté troubě. Ještě horké obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Linecká kolečka
30 dkg mouky
8 dkg cukru
20 dkg másla
2 žloutky
sušená citronová kůra
vanilkový cukr
marmeláda (nejlépe rybízová)
Z výše uvedených ingrediencí (kromě marmelády) vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v chladničce. Pak vyválíme z těsta plát a vykrajujeme kolečka. Do poloviny z nich ještě vykrojíme otvor uprostřed. Dáváme na plech vyložený pečícím papírem a v mírně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě marmeládou a hotové cukroví pak necháme uležet. Můžeme ho ještě trochu posypat moučkovým cukrem.
Pařížské tyčinky
těsto: 2 vejce, 30 dkg cukru, 30 dkg vlašských ořechů, asi 2 dkg mouky, sušená citronová kůra
bílková poleva: 2 bílky, 15-20 dkg moučkového cukru
Ingredience na těsto důkladně promícháme a těsto vyválíme na placku. Bílky s moučkovým cukrem třeme do zhoustnutí. Těsto potřeme polevou, rozkrájíme na tyčinky, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Tyčinky dáváme raději dál od sebe, protože se při pečení trochu roztečou. Pečeme do růžova. Hotové cukroví necháme uležet, aby změklo.
Pomerančové cukroví
2 1/3 hrnku hladké mouky
1/4 hrnku pískového cukru
2/3 kostky másla
1 žloutek
šťáva z poloviny pomeranče
1/2 balíčku prášku do pečiva
vanilkový a moučkový cukr na obalování
Vypracujeme těstoa necháme ho v chladničce odpočinout. Pak z těsta vyválíme plát, z něj vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v mírně vyhřáté troubě do růžova. Ještě horké cukroví obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jim Jim | 16. prosince 2006 v 8:29 | Reagovat

Ahoj Peti, moc díky za recepty, možná se mi budou v It. hodit. Krásné Vánoce!

2 Francesco Francesco | 25. prosince 2006 v 13:24 | Reagovat

Dobre..mnam mnam

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama